Activități an școlar 2018-2019

Luna martie


            Elevii Liceului Tehnologic ,,Petru Maior", împreună cu Administrația Națională de Apa Mures, au sărbătorit, Ziua Mondială a Apei, printr-o acțiune de ecologizare a malului răului Mures si prin concursul ,,Apa pentru viitor", ajuns deja la a -X-a ediție.


ziua apei
ziua apei
ziua apei
ziua apei
ziua apei
ziua apei
ziua apei
ziua apei
ziua apei
ziua apei
ziua apei
ziua apei
ziua apei
ziua apei
ziua apei
ziua apei
ziua apei
ziua apeiLuna februarie

        12 elevi ai Liceului Tehnologic ”Petru Maior” din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a, profil științe ale naturii și administrație publică, coordonați de două cadre didactice (prof. Ciupe Raluca și Ababei Emilia) au avut ocazia să participe la un schimb de experiență cu Oosterlicht College din Vianen, oraș înfrățit cu Reghinul.
        Vizita în Olanda, realizată cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Reghin, a avut în vedere, pe de o parte, experimentarea unei  perspective diferite a învățării. Elevii noștri au învățat să colaboreze într-o clasă multiculturală și diversificată. Activitățile derulate pe parcursul săptămânii 12-16 februarie 2019 au vizat câteva materii din curricula școlară: predarea unei lecții de limba engleză (cu abordarea de elemente culturale specifice celor două țări), participarea la o lecție experiment de chimie, predarea unei lecții de matematică/”magie”, a unor lecții practice de healthcare, respectiv de gastronomie.
        Pe de altă parte, schimbul a prevăzut găzduirea elevilor noștri în familiile elevilor din Vianen, astfel încât fiecare dintre aceștia a trăit efectiv 4 zile într-o familie olandeză, obișnuindu-se cu obiceiurile și programul unui elev olandez care își începe ziua mergând la școală pe bicicletă (8.30) și o sfârșește la orele 15.00. În urma discuțiilor, a turului școlii, aceștia au obținut informații despre dotările sălilor și despre sistemul de învățământ vocațional din Olanda.
        Nu în ultimul rând, gazdele noastre au conceput un program de activități extrașcolare, pe parcursul cărora am vizitat locuri fermecătoare din Vianen, am experimentat jocul de bowling, am jucat volei, am trăit The ultimate flight experiencela This is Holland în Amsterdam, obținând informații legate de istoria, arta și geografia Olandei și apoi plimbându-ne pe străzi am simțit vibrația orașului și ne-am simțit olandezi pentru câteva ore.

olanda
olanda
olanda
olanda
olanda
olanda
olanda
olanda
olanda
olanda
olanda
olanda
olanda
olanda
olanda
olanda
olanda
olanda
olanda
olanda
olanda
olanda
    Pe 14 februarie a fost lansat oficial fondurile ȘTIINȚESCU MUREȘ 3.0 și ȘTIINȚESCU – RICHTER pentru chimie.
    A fost un eveniment intens care a adus la un loc toate componentele de succes ale acestei mari familii a lui Științescu: profesori și mentori care au reușit să transmită pasiunea lor mai departe copiilor, presa mureșeană care aruncă vorbe în Univers despre ceea ce facem și partenerii noștri fără de care nimic din tot ceea ce am realizat nu s-ar fi intamplat.
Coordonator proiect Tompa Liliana.

stiintescu mures
stiintescu mures
stiintescu mures
stiintescu mures
stiintescu mures
stiintescu mures
stiintescu mures
stiintescu mures
stiintescu mures


Luna decembrie

Excursie Reghin – Budapesta – Viena
Odată cu sosirea iernii și a primelor zile ale lunii decembrie, elevi și profesori, am pornit în căutarea lui Moș Crăciun poposind în două dintre târgurile frumos amenajate în două capitale europene, Budapesta și Viena!

Ziua 1- BUDAPESTA

Plecăm din Reghin dimineața călătorind spre Budapesta, unde ajungem in jur de ora 14. După un tur cu autocarul (Malul Dunării, Parlamentul, B-dul. Andrássy, Piaţa Eroilor, Parcul Orașului, copia Castelului Huniazilor), intrăm în atmosfera Târgului de Crăciun cu care încheiem prima seara înainte de a ne îndrepta spre cazare.


Ziua 2– VIENA

    Ajungem  înainte  de amiază în capitala Austriei, aflată într-o  atmosferă de iarnă. Luăm contact cu Viena Imperială, Palatul Schonbrunn și grădinile palatului, unde am ales unul  dintre tururile de vizitare („Turul Imperial”) care redau atmosfera de altădată de la palat.
Ziua a continuat cu o vizită „dulce” la Muzeul Ciocolatei (Schoko Museum). A fost o zi „delicioasă”: fântâni de ciocolată și degustare din produsele prezentate, un scurt periplu în istoria ciocolatei (prezentare într-o minisala de cinema a unui film despre istoria ciocolatei) și o „privire” aruncată în zona de producție: praline, batoane de ciocolată, cutii, cutiute, majoritatea cu chipurile lui Mozart și al Printesei Sissi.
Ne-am deplasat apoi spre deja vestitele Târguri  de Crăciun  ale Vienei  din zona centrală. Mirosul prăjiturilor specifice de Crăciun şi punch-ul fierbinte redau întrutotul atmosfera de dinaintea Crăciunului. Piaţa Primăriei (Rathausplatz) pare un tărâm de poveste. Cele aproximativ 150 standuri de vânzare oferă cadouri de Crăciun, decoraţiuni pentru brad, dulciuri şi băuturi calde, iar pomii din jurul Primăriei sunt împodobiţi de sărbătoare. Nu foarte departe este Piaţa de Crăciun din Maria Theresien Platz.  Dinspre Piața Maria Tereza urmăm un program pietonal în care ni se înfățișează pe rând: Muzeul de Arte Frumoase și Muzeul de Științele Naturii, statuia Mariei Theresa, Hofburg, Graben-ul (renumit prin magazinele de lux amplasate aici), Piața Domului și Domul Sf. Ștefan (Stephansdom – cea mai îndrăgită catedrală a Austriei).


Ziua 3- BUDAPESTA

Revenim în Budapesta, pentru a admira Dunărea, care o străbate atât de frumos, de la un capăt la celălalt, orasul fiind cunoscut și sub denumirea de Capitala celor 9 Poduri. Fotografiem din autocar Podul cu Lanțuri, Podul Elisabeta, Podul Libertății si Podul Rákóczi.
Într-un tur pietonal, remarcăm clădirea în care funcționează parlamentul maghiar, un palat superb așezat pe malul fluviului precum și Biserica Matyas - situată pe Dealul Castelului și caracterizată de stilul arthitectural romanic.
Incheiem ziua de vizitare cu o croaziera pe Dunare pe parcursul careia admiram frumusetea arhitecturala a Budapestei.
    Profesori organizatori: Alina Gherman, Alina Ercse, Angela Pușcaș, Emilia Ababei, Paula Dărăban, Raluca Ciupe, Florica Friciu, Monica Baciu!

 
Luna noiembrie

        Prin  activitățile dedicate Centenarului Marii Uniri elevii devin părtași la Istoria Națională a României și prin  afirmarea sentimentului patriotic, ei sunt purtătorii valorilor și tradițiilor românești. Spiritul național este în inima fiecărui român, dar cu ocazia Centenarului, sufletul român trebuie să vibreze și mai mult odată cu îndeplinirea visului secular al tuturor românilor. Viitorii cetățeni ai țării, conducătorii zilei de mâine, trebuie să pornească în viață cu fundamente morale puternice, care au la bază dragostea pentru patrie și mândria de a fi român. Din acest motiv, activitățile desfășurate la ceas aniversar privesc în primul rând dezvoltarea spiritului civic al elevilor și prin angrenarea lor în activități cu caracter divers (istorie, muzică, dans, teatru, desen, film) se urmărește implementarea gândirii că în pofida vicisitudinilor timpului, românul a luptat întotdeauna pentru idealurile sale. Într-o societate dominată de diversitate și globalizare, este cu atât mai important să ne cunoaștem originile și trăsăturile de neam, iar acest moment aniversar, CENTENARUL MARII UNIRI, ne oferă acest prilej.

Luna octombrie

    Activitatea desfăşurată  și organizată în școala noastră  cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentaţiei în 16 octombrie  a fost dedicată Centenarului Marii Uniri. Echipajul Liceului Tehnologic “Petru Maior’’ format din elevi ai clasei a XI a C  și aIXa G coordonat de d-nele profesoare Dan Alina și Florea Adela au prezentat   mâncăruri specifice din Ardeal, prezentări  Power Point, filme și preparate culinare.

    La activitate au participat cu prezentări de proiecte şi  echipe de la celelalte licee din Reghin  şi din zonă: Liceul Tehnologic “Lucian Blaga”, Liceul Tehnologic “Ioan Bojor”, Liceul Tehnologic “ Vasile  Netea” Deda,  Colegiul Silvic Gurghiu și două școli gimnaziale: “Augustin Maior “ și “Alexandru Ceușianu “din Reghin.Aceste echipaje au prezentat  fiecare alimentele tradiționale dintr-o anumită regiune geografică a României 

poza poza
poza
poza


                

Luna septembrie

     Campania națională “Let do it România!” s-a desfășurat sâmbătă 15 septembrie 2018   și  a constat în  ecologizarea  malului râului Mureș din zona apropiată școlii noastre. La activitate au  participat   în jur de 50 de  elevi de liceu, din  clasele a IX a A, G, a Xa A și C, a XIa A și C și a XIIa A  ai școlii alături de doamnele profesoare Bozdog Maria, Dan Alina, Florea Adela și Tîru Claudia.  În derularea activității am fost sprijiniți de Primăria Municipiului Reghin.
   

    Activitatea”Critical Mass”- Marșul Bicicliștilor  organizată de Asociația “Fondul Comunitar Mures” a avut loc în Centrul orașului sâmbătă 30 septembrie. Elevii  școlii noastre de la nivelul liceal și profesional (în jur de 40 de elevi în total din clasa aXa A, aXa C, aXIa C, a IX a B și anul II A Profesională)  s-au implicat ca voluntari în  activitățile demonstrative experimentale de microscopie, geografie,  experimente de fizică și chimie, demonstrații de robotică implementate prin Proiectul”Științescu Mureș” alături de  profesorii coordonatori  de  fizică, chimie, geografie și mecanică-auto:Tompa Liliana, Crisan Martha, Dan Alina, Bozdog Maria, Gorbay Melinda. Activitățile demonstrative s-au bucurat atât de interesul micilor bicicliști cât și de cel al adulților.

 Doamnele profesoare Tompa Liliana și Dan Alina au coordonat  elevii voluntari care au monitorizat cele 9 obiective turistice din Reghin care trebuiau vizitate de concurenții biciclișiti în traseul programat în concursul de biciclete. Elevii voluntari au realizat și activități de informare  și educație rutieră pentru micii bicicliști.”Critical Mass“ a fost o activitate minunată de promovare a mersului cu bicicleta și a științelor prin latura practică a experimentelor științifice.


                                                                           
PROF. DAN PETRIȘOR     
html site counter